Daar staan we dan. Alweer 10 jaar mogen wij restaurant Le Barquichon draaiende houden. Wie had dat gedacht dat het zou lukken. Vele verbazen zich als we dit zeggen. We waren jong, 24 en 25 jaar en waren van beroep kok en gingen voor het ondernemerschap. Het was een droom van Ellen om een eigen restaurant te beginnen. Die kans kreeg ze samen met Michiel. Maar, geen idee of het zou lukken. Een zaak overnemen die goed staat aangeschreven vraagt wel wat kunsten. De vaste gasten tevreden houden en zoeken naar nieuwe gasten om te ‘verjongen’. We dachten samen, we gaan het doen, mislukt het, dan zijn we onze eerste investering kwijt en gaan we toch weer voor een baas werken. Dit zeiden we dus wel eens tegen gasten in het begin. Je kan je voorstellen dat gasten bedenkelijk keken. Maar hè, we zijn er nog! Het is ons gelukt om de naam hoog te houden, want het oude echtpaar Bard en Rita had heel wat opgezet.

We kunnen wel zeggen dat we inmiddels een hoop nieuwe vaste gasten erbij hebben. Er is genoeg gebeurd in die 10 jaar. We verbouwden het restaurant meerdere malen. Met hulp van familie konden wij steeds een stukje aanpakken. Een nieuwe bar, vloer, meerdere soorten behang en meubilair. Met nu een resultaat waar we zelf erg tevreden mee zijn. Nog steeds is het een huiskamerrestaurant waar iedereen zich welkom en thuis voelt. Alle kansen om meer bekendheid te krijgen pakten we aan:

  • Zoals Rue Culinair – de lange tafel in de Kerkstraat met alle andere collega’s en zoveel mogelijk gasten hier aan te bedienen
  • Wijnfeest, het jaarlijks terugkerende evenement waarbij onze wijnleveranciers al hun lekkere wijnen lieten proeven met hapjes van ons
  • Heel Huygens Hapt, en de welbekende Koningsdag, Vlietdagen, Lichtjesavond en sinterklaasintocht waarbij ons restaurant vol lag met snoep en we een cadeau hadden voor vele kinderen.

Maar we hebben ook super mooie diners mogen verzorgen voor huwelijken, 12,1/2 , 25, 50 jarige huwelijken. Verjaardagsfeestjes, pensioendiners, maar ook condoleances. Bekende Nederlanders mochten wij ook ontvangen, zoals Monica Geuze, Fatima Moreira de Melo, Tooske Ragas die samen met Frits Wester kwamen dineren en Jan Peter Balkenende maakte gebruik van de lunch. Met vele gasten bouwden we een band op, waar we hun dankbaar voor zijn. Ook de wel bekende restaurantgidsen wisten ons te vinden. Zo stonden we gelijk in de ‘Lekker 500’ ‘Gault Millau’ ‘Michelin gids’. Maar ook de kranten zoals Telegraaf, AD, het Krantje en Den Haag centraal schreven over ons. Lovende recensies mochten wij hier ontvangen wat ons de bevestiging gaf dat onze ‘hobby’ ook nog eens goed uitpakte.

Mede dankzij onze leerlingen die we hebben opgeleid de afgelopen 10 jaar, in totaal 17 stuks. Zonder hun had dit niet gelukt.

De laatste twee jaar zijn wel apart en niet altijd makkelijk geweest. Wie had dat gedacht dat we zo lang onze deuren dicht moeten houden door de Corona pandemie. We schakelden gelijk over naar thuismaaltijden en ook dat is succesvol uitgepakt met dank aan veel van onze vaste gasten. Creatief werden we er ook van. Je bedenkt de meest gekke dingen om maar bezig te zijn en om deze bizarre tijd te overleven. Het bracht ons ook iets moois, zoals het Christiaan Huygens dessert. Wij wilden altijd al een Voorburgs dessert ontwerpen en dat is gelukt!

We hopen dat we de oude vertrouwde tijd weer terug krijgen en nog vele diners mogen serveren in Le Barquichon. Om nog meer mooie herinneringen te maken en het restaurant zijn 40ste verjaardag te laten behalen. Want officieel bestaat Le Barquichon sinds 1-1-1984

Op naar nog meer mooie jaren!